Miljøtopper til Mat & Emballasje

Matbransjen satser på miljøet: Zero Waste-leder Kristine Ullaland og grønn partileder Rasmus Hansson snakker miljø på messen.
Zero Waste-leder Kristine Ullaland møter mat- og emballasjeindustrien. (Foto: Mads Maurstad)
Zero Waste-leder Kristine Ullaland møter mat- og emballasjeindustrien. (Foto: Mads Maurstad)

Se hele fagprogrammet for messen her »

7. til 9. februar møtes næringsmiddelindustrien og emballasjebransjen på Mat & Emballasje. Messen på Lillestrøm er stedet for den som vil forberede seg på fremtidens matproduksjon.

Provoserer
Og i fremtidens matproduksjon, der kommer det til å bli mye snakk om miljø. Det har arrangørene i Norges Varemesse og Skarland Press tatt konsekvensen av. I seminarprogrammet på messen er det ikke bare funnet rom for de gode eksemplene som matindustrien allerede har å vise til – hit kommer også de som gjerne vil gå frem raskere enn bransjen ønsker, og som ikke viker tilbake for å provosere. Om emballasje, for eksempel.

Bransjen er opptatt av å hjelpe folk til å kaste mindre mat. Mye er oppnådd med å pakke den inn riktigere, og noen ganger også med å bruke mer emballasje.

Null søppel
Det er helt feil vei å gå, mener Zero Waste-bevegelsen. Kristine Ullaland, som leder Zero Waste Norge, har med seg tøyposer til frukt og norgesglass til kjøttdeig når hun går på butikken. Hun kjøper mest mulig i løsvekt.– Er det utopi?

Grønt Punkt Norge og flere forskere har gått ut og forklart at uten emballasje ville mye mer mat måttet kastes, og at Zero Waste-prinsippene gir liten effekt av stor innsats. Men forbrukerne stemmer med lommeboka. Palmeolje er et godt eksempel.

Hva får Zero Waste-bevegelsen å si, og hvordan bør emballasjeindustrien tenke for å imøtekomme forbrukerne? er spørsmålene som stilles på Mat & Emballasje.

Plast i havene
Også talsperson og stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne kommer for å fortelle bransjen om miljø. Partiet tar til orde for en internasjonal konvensjon mot plastforurensning, fordi plastsøppel er i ferd med å true havet som matfat.

MDG vil øke innsatsen mot plastforurensning og redusere emballasjemengden. Men hvordan harmonerer det med problemene med matsvinn? Er det løsbart?


Mat uten emballasje – er det mest miljøfornuftig eller mest miljøskadelig? (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)


Zero Waste-leder Kristine Ullaland møter mat- og emballasjeindustrien. (Foto: Mads Maurstad)


Hvordan stoppe plastsøppel som truer havet som matfat uten å kutte emballasjen så mye at mer mat må kastes? Rasmus Hansson skal prøve å svare på dilemmaet. (Foto: Vegard Ottervig)

Skriv ut